TEXTS

L’Autor dels poemes

Eloy Sànchez Rosillo


Queda orfe de pare als set anys, una cosa que marcarà profundament la seva infantesa amb un gran sentiment de fugacitat i de pèrdua i donarà a tota la seva obra un to elegíac. En la seva adolescència comença a sentir afició per la poesia del romàntic italià Giacomo Leopardi i estudia la Llicenciatura de Filologia Romànica a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Múrcia, obtenint el Premi Extraordinari de la seva promoció. Comença a escriure poemes que publica en diverses revistes i en l'estiu de 1973 viatja a Itàlia a estudiar italià a la prestigiosa Università per Stranieri. Professor de literatura espanyola a la Facultat de Lletres de la Universitat de Múrcia, va obtenir el Premi Adonais de 1977 amb el seu llibre Maneres d'estar sol (Edicions Rialp, Madrid, 1978), que el va donar a conèixer en la poesia espanyola contemporània. El 1982 va marxar una altra vegada a Itàlia, aquest cop a Florència, per conèixer de primera mà els orígens de Leopardi. A la tornada del seu viatge decideix començar a traduir-lo. Es converteix en pare el 1984 i el 1989 llegeix el seu llibre La força del destí, com a tesi doctoral a la Facultat de Lletres de la Universitat de Múrcia, que publica el 1992.
Mentre havia publicat altres llibres de poemes: Pàgines d'un diari (El Bardo, Barcelona, ​​1981), Elegies (Trieste, Madrid, 1984), Autoretrats (Edicions Península / Edicions 62, Barcelona, ​​1989; segona edició, mateix any). Després, La vida (Tusquets Editors, Barcelona, ​​1996; desena edició, 2008), La certesa (Tusquets Editors, Barcelona, ​​2005), al qual se li va concedir el Premi Nacional de la Crítica corresponent a l'any de la publicació, Sentir la llum (Tusquets Editors, Barcelona, ​​2008), Somni de l'origen (Tusquets Editors, Barcelona, ​​2011) i Abans del nom (Tusquets Editors, Barcelona, ​​2013).
La seva poesia completa ha estat publicada fins a la data en tres ocasions: Les coses com van ser (1974-1988), recopilació dels quatre primers llibres de l'autor, amb nombroses correccions (Editorial Comares-la Veleta, Granada, 1992; segona edició, revisada , 1995) i Les coses com van ser (Poesia completa, 1974-2003), que recull els cinc títols de Sánchez Rosillo esmentats abans en primer lloc, amb noves correccions i alguns poemes inèdits (Tusquets Editors, Barcelona, ​​2004). Hi ha també dues antologies de la seva obra, Confidències, pròleg i selecció d'Andrés Trapiello (Editorial Renaixement, Sevilla, 2006), i En l'arbre del temps, selecció i presentació de Joan Marquès (Editorial Pre-Textos, València, 2012).

També ha publicat l'assaig La força del destí (Universitat de Múrcia, 1992), i traduït una Antologia poètica de Giacomo Leopardi (Editorial Pre-Textos, València, 1998; segona edició, 2004). Va fer la selecció i el pròleg de El volador d'estels, antologia poètica d'Andrés Trapiello (Editorial Renaixement, Sevilla, 2006). Ha col·laborat en nombroses revistes literàries i els seus poemes figuren en les antologies més representatives de la poesia actual. Algun dels seus llibres i seleccions més o menys extenses de la seva poesia han estat traduïts a diversos idiomes.